Verguldwerk paleis op de dam


AMSTERDAM 6 april 2011
Na maanden verstopt te hebben gezeten achter dik steigerdoek, gunt het Koninklijk Paleis Amsterdam de voorbijgangers eindelijk weer een blik op de gevel. Een deel van de steigers aan de Nieuwezijds Voorburgwal en de Paleisstraat wordt in november 2010 verwijderd, waardoor de eerste resultaten van de onderhouds- en restauratiewerkzaamheden kunnen worden aanschouwd.

De gevelwerkzaamheden moeten ervoor zorgen dat het paleis eind 2011 weer in zijn volle schoonheid kan worden ervaren en technisch weer 25 tot 30 jaar mee kan. De Rijksgebouwendienst voert onderhoud uit aan de gevel en de daklijsten. De werkzaamheden omvatten onder meer het (deels) vervangen van slechte blokken, het vervangen van alle voegen, herstel en schilderwerk van kozijnen en het aanbrengen van nieuwe duivenwering.

Contrasten verzachten
Naast technische herstel wordt er ook visueel herstel uitgevoerd. Dit houdt in dat de bonte vlekkerigheid van de gevel wordt verminderd: donkere stenen worden lichter en lichtere stenen donkerder. Kleur- en tooncontrasten worden niet uitgewist, maar verzacht. De Rijksgebouwendienst wil hiermee bereiken dat de architectuur beter tot zijn recht komt.

    De werkzaamheden aan de gevel, die in juni 2009 zijn gestart, zijn omvangrijk. Maar liefst 25.000 zandstenen blokken worden stuk voor stuk nauwkeurig onderzocht. Vervolgens valt per blok het besluit: niets doen, omdat de steen in goede staat verkeerd, droog microstralen, eventueel krijten om de kleur te corrigeren, repareren of (deels) vervangen.

Onderzoek
Om er zeker van te zijn dat de technieken voor het visueel herstellen van de gevel het gewenste resultaat opleveren, heeft de Rijksgebouwendienst in 2009 een test uitgevoerd aan de achterzijde van de toren. Uit deze zogenaamde pilot is gebleken dat met de voorgestelde middelen en technieken dusdanige resultaten kunnen worden behaald dat op historische verantwoorde wijze de buitenzijde kan worden gerestaureerd.
Het resultaat is positief beoordeeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), Bureau Monumenten en Archeologie (BMA, gemeente Amsterdam) en de Commissie voor Welstand en Monumenten (gemeente Amsterdam).

 

Stuur dit bericht door Terug naar het overzicht

Schildersbedrijf Radstaat is een onderdeel van Wolters BV, wij werken onder andere voor: