Somplus bezoekt Wolters BV


SOM+ bewondert werk van Wolters BV in de Lebuïnus en Van Marle Huis

Wolters BV staat al drie generaties lang bekend als schildersbedrijf en heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in restauratietechniek, vastgoedonderhoud, schilderwerk. Daarnaast heeft Wolters een winkel waar verf, glas, behang, tapijt, vloerbedekking en raamdecoratie verkocht wordt. “In principe zijn het vier zelfstandige bedrijven” vertelt Gert-Jan Wolters. “Maar er is wel degelijk sprake van een synergie tussen alle bedrijven” aldus Gert-Jan ”. De lezing gaat al gauw over de restauratietechnieken zoals vergulden, houtimitaties en marmer imitaties. “Vroeger waren het technieken die elke schilder in Nederland moest beheersen. Tegenwoordig zijn er nog maar een handje vol bedrijven in Nederland, die zich hebben gespecialiseerd in restauratie van historische panden” aldus Wolters. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Wolters onlangs de schildersvakprijs heeft gewonnen.

IJs en ijskoud!

We bevinden ons in de ijskelder van de stad Deventer, die onderin de toren van de Lebuïnuskerk is gevestigd. Ondanks de aanwezige heaters, voelen we direct waarom de notabelen in de middeleeuwen hier hun ijs en etenswaren bewaarden: het is en blijft er flink koud. En door de muren van 3 meter dik wordt deze kou prima vastgehouden. Rechts van ons zien we een prachtige wandschildering van Jeroen Bosch die door de restauratie en decoratie afdeling van Wolters op de muur is aangebracht. Wolters is druk doende om hier hun restauratie atelier te huisvesten. Glas in lood ramen, muurschilderingen en decoratieve technieken zoals vergulden, marmeren, houtimitaties… het onderhouden en restaureren van monumentale panden en interieurs is een vak wat nog slechts weinigen beheersen. Wolters BV is dan ook regelmatig aan het werk te zien op Paleis het Loo, het Paleis op de Dam Slot Zeist en het Jachtslot Hubertus in het Kröller Müller Museum. Het familiebedrijf dat door de opa van Gert Jan en Hans Wolters werd opgericht in 1934 is in de loop der jaren van eenmans schildersbedrijf uitgegroeid tot een multifunctioneel onderhoudsbedrijf met rond de 100 medewerkers.  Uiteraard ontbreken diverse keurmerken als ISO 9002 en 9001/VCA en het VGO Keurmerk niet.

70% van alle onderhoudskosten bestaat uit schilderwerk

Wolters doet voor gemeenten, woningbouwcorporaties en andere bedrijven het planmatig onderhoud van gebouwen, voert onderhoudswerkzaamheden uit, doet gebouwmanagement en projectmanagement, verzorgt bouwtechnische keuringen en geeft bouwtechnische adviezen. “Een gebouw heeft gemiddeld genomen een onderhoudscyclus van 7 jaar. Bij sommige woningcorporaties hebben we onderhoudscontracten van 21 jaar afgesloten, waarbij we een nauwgezette omschrijving op papier hebben gezet wat onze resultaatverplichting is” vertelt Gert-Jan Wolters met enige trots. “Doordat je zo lang verantwoordelijk bent voor het totale onderhoud van een pand (voor het voegwerk en metselwerk worden partnerbedrijven ingezet), ga je heel anders om met het proces.

Krabben, slijpen, kijken!

Vervolgens krijgt Rob Crèvecoeur het woord. Hij is nauw betrokken geweest bij de restauratie van het Hubertus Slot: een Gesamtkunstwerk dat tot de top 10 van Nederlandse Monumenten behoort. Rob Crèvecoeur, die zijn sporen o.a.. bij de rijksdienst voor monumenten heeft verdiend, geniet zichtbaar van alle details die zichtbaar zijn of werden in het Hubertus Slot. “Ik was nog geen twee weken gepensioneerd, of de telefoon ging al weer ‘of ik even kon komen…’ Inmiddels is hij met zijn bedrjifje Amati nog steeds bezig met het bekijken van problemen en het onderzoeken en advies uitbrengen over natuursteen, gebrandschilderd glas, schilderwerk en restauratietechnieken. “Het komt vooral neer op krabben, slijpen en kijken” aldus Crèvecoeur. “Soms zijn op een wand of balk wel 20 lagen verf aangebracht en de vraag reist dan: in welke oorspronkelijke staat gaan we het terugbrengen? In welke kleur, textuur en glansgraad? En dan is er ook nog een spanningsveld tussen mooi en lelijk… In het Hubertus Slot is over elk detail nagedacht de meubels, de tegels, de plafonds tot en met de ventilator in de schoorsteen. Hij raadt ons dan ook aan om vooral nog eens een kijkje te nemen in het Hubertus slot. We sluiten de dag af met een gezellig netwerk diner in het Van Marle Huis op Polstraat 18. Ook prachtig gerestaureerd door Wolters BV.

Stuur dit bericht door Terug naar het overzicht

Schildersbedrijf Radstaat is een onderdeel van Wolters BV, wij werken onder andere voor: